نویسنده: داوود نوری
استاد راهنما: محمود تقی زاده داوری
استاد مشاور: شهریار نیازی
مکان دفاع: دانشگاه قم

وقوع انقلاب اسلامی در ایران وضعیت سیاسی- اجتماعی شیعیان را در جهان و منطقه دچار تغییر و تحول کرده است و به همین علت امروزه شیعیان از وضعیت بهتری در عرصه‌های سیاسی- اجتماعی نسبت به دوران گذشته برخوردارند. ازاین‌رو مطالعه در حیات اجتماعی شیعیان در یک دوره مشخص روند بهبود در وضعیت آنان را نشان خواهد داد. در همین راستا این تحقیق بر آن است که وضعیت سیاسی- اجتماعی شیعیان لبنان را بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران موردبررسی قرار داده و تغییرات ایجادشده در زندگی اجتماعی آنان را موردبررسی قرار دهد. همچنین یک بررسی جامعه‌شناختی می‌تواند دورنمایی از موقعیت شیعیان لبنان را نیز در آینده به ما نشان داده و اطلاعات مفیدی را برای مسئولان و برنامه ریزان عرصه سیاست خارجی فراهم آورد و آن‌ها را در انجام امور محوله یاری رساند. بهر حال شناخت از بافت سیاسی- اجتماعی و طایفه‌ای لبنان و بررسی آخرین وضعیت شیعیان از فواید این تحقیق می‌باشد. در این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی استفاده‌شده و اطلاعات موردنیاز از اسناد و مدارک مکتوب (کتب، مجلات تخصصی، مقالات و ...)، انجام تعدادی مصاحبه و نیز از اطلاعات شبکه جهانی (اینترنت) جمع‌آوری‌شده است. در این تحقیق سعی شده است از قواعد و روش‌های جامعه‌شناسانه برای فهم بهتر مسئله استفاده و با عبور از لایه‌های سطحی (مرفولوژیک) به سمت لایه‌های عمیق (حالات جمعی) حرکت شود. این تحقیق به ما نشان می‌دهد که شیعیان چگونه با بهره‌گیری از ظرفیت‌های ایجادشده دوران گذشته توسط مفاخر شیعه لبنان و برخورداری از یک حامی خارجی (شیعیان ایران)- که قبلاً وجود نداشت- توانسته‌اند گام‌های بلندی را در عرصه‌های سیاسی- اجتماعی بردارند و وضعیت خود را در ساختار رسمی قدرت ارتقاء دهند.

کلیدواژه‌ها:لبنان، شیعه، انقلاب اسلامی، صدور انقلاب، فرقه‌گرایی.

فصول پایان‌نامه:

این پایان‌نامه شامل ده فصل می‌باشد:
فصل اول: «كليات تحقيق»
فصل دوم: «چهارچوب نظري»
فصل سوم: «تاريخچه روابط ايران و لبنان»
فصل چهارم: «جمعيت»
فصل پنجم: «مذهب»
فصل ششم: «اوضاع اجتماعي و آموزش‌وپرورش»
فصل هفتم: «فرهنگ»
فصل هشتم: «سياست»
فصل نهم: «اقتصاد»
فصل دهم: «تأثيرات انقلاب اسلامي ايران بر شيعيان لبنان»
جمع‌بندی و نتیجه‌گیری.

معرفی کتاب:

از این پایان‌نامه کتابی تحت عنوان «شیعیان لبنان: وضعیت سیاسی - اجتماعی پس از انقلاب اسلامی ایران» به رشته تحریر در آمده است.