نویسنده: سیده فاطمه حسینی زاده
استاد راهنما: وجه اله قربانی زاده
استاد مشاور: حسین افراسیابی
مکان دفاع: دانشگاه علامه طباطبایی

امروزه بیشتر صاحب‌نظران بر این باورند که هیچ امری در زندگی انسان برای پیشبرد اهداف او نمی‌تواند مهم‌تر و مؤثر تر از مدیریت و رهبری باشد. مطالعه نهج‌البلاغه، هر خواننده ژرف‌نگر را با این حقیقت آشنا می‌سازد که آن حضرت برای اداره جامعه، اصول و مبانی ارزشمندی ارائه کرده‌اند. این تحقیق سعی دارد با الهام از آموزه‌های امام علی (ع)، در نامه 53 نهج‌البلاغه معروف به عهد نامه مالک اشتر، مسائل مربوط به رهبری و مدیریت اسلامی را تجزیه و تحلیل کرده و به تدوین الگوی مدیریت اسلامی بپردازد. در طی این پژوهش محقق توانسته است سبک رهبری امام علی (ع) را از متن عهدنامه استخراج نماید که از آن با عنوان «الگوی رهبری تناسبی» یاد شده است. علاوه بر آن، سه منبع قدرت فرهمندی، مقبولیت مردمی و مشروعیت قانونی به‌عنوان عوامل قدرت و نفوذ مؤثر بر رهبری شناخته شده است.