نویسنده: اسماعیل فیضی وش
استاد راهنما: داود مهدوی زادگان
استاد مشاور: احمد رهدار
مکان دفاع: دانشگاه معارف اسلامی قم

پژوهش حاضر، در پی پاسخگویی به این سؤال است: اجتهاد شیعی چه نقشی در پیروزی انقلاب اسلامی داشته است؟ در پاسخ به این سؤال این فرضیه مطرح گردید که انقلاب اسلامی که مانند همه انقلاب‌های دارای سه رکن اساسی (مکتب، رهبری، مردم) است در سایه اجتهاد شیعی بارورشده است؛ به عبارت دیگر اجتهاد شیعی تأمین کننده و رشد دهنده سه رکن انقلاب بوده است ویژگی‌هایی همانند عقل‌گرایی، پویایی و شرط زنده‌بودن اجتهاد، اجتهاد شیعی را در ساختن مکتب انقلاب از طرفی، تکوین رهبری و ظهور امام خمینی از طرف دیگر و تبدیل مردم از یک توده بی‌شکل به یک ملت وامت واحده و در نتیجه تأمین کننده پشتوانه مردمی انقلاب اسلامی، نقش اساسی را ایفا کرده است. در این پژوهش نقش اجتهاد شیعی در تبدیل مذهب شیعه به مکتب انقلاب، تکوین رهبری انقلاب و تکوین ملت به ترتیب در سه فصل مورد بررسی قرار گرفته و به این نتیجه منجر شده که اجتهاد شیعی عامل اساسی در تکوین و هماهنگ نمودن ارکان انقلاب اسلامی و در نتیجه پیروزی آن بوده است.

کلیدواژه‌ها:اجتهاد، انقلاب، مکتب، رهبری، مردم.