نویسنده: سمیه صادق
استاد راهنما: حسن عبدالهی
استاد مشاور: -
مکان دفاع: دانشگاه فردوسی

معناشناسی یکی از رهیافت‌های نوین در حوزه‌ی زبان‌شناسی است که به مطالعه و تفسیر و نیز ترکیب کلمه‌ها در عبارت‌ها و جمله‌های خاص می‌پردازد. در واقع معناشناسی کلیدی برای گشایش درهای متن کلام است. واژگان اطمینان و سکون از تأثیرگذارترین واژگان در زندگی بشر هستند، قرآن هم به‌عنوان برنامه زندگی بشری به آن‌ها و عواملی که به وجود آورنده‌ی آن‌ها هستند، توجّه داشته است. پژوهش حاضر درصدد است که به معنای دقیقی از این واژگان از طریق بررسی منابع لغوی، تفسیری، بررسی آیاتی که در آن‌ها به کار رفته‌اند، نگاه به معنای آن‌ها در قبل و بعد از اسلام و با توجه به واژگان مترادف و متضاد آن‌ها، دست یابد؛ و به بررسی عوامل آن‌ها در قرآن و چگونگی تأثیر آن‌ها در رسیدن به آرامش بپردازد. نتیجه‌ی پژوهش نشان داد که گرچه دو واژه در یک معنا هستند امّا واژه‌ی اطمینان دارای بار معنایی بیشتری نسبت به واژه‌ی سکون است و نشان دهنده‌ی نوعی آرامش ثابت و مستقری است که فقط با یاد خدا به دست می‌آید برخلاف واژه‌ی سکون که بیشتر عوامل مادّی و دنیایی زمینه‌ساز آن است و ثابت و مستقر نیست.