نویسنده: جواد نجفی کانی
استاد راهنما: محمدهادی معرفت
استاد مشاور: ولی‌الله نقی پور
مکان دفاع: دانشگاه اصول‌الدین

رساله‌ای که پیش رو دارید تحقیقی است درباره استغفار و آثار آن در آیات و روایات نخست در بیان کلیات پژوهش، از جمله تعریف مفاهیم موضوع و ارائه معنی مغفرت و غفران می‌باشد. در فصل دوم بعد از تعریف استغفار و بیان رابطه آن با توبه، به شرایط و آداب آن پرداخته شد؛ و در بخش دیگر این فصل، استغفار ملائکه، انبیاء (ع) و مؤمنین مورد بحث قرار گرفته است. درباره استغفار انبیاء (ع) باید گفت که اعتراف پیامبران به گناه و آمرزش طلبی آنان از باب مخالفت با اوامر مولوی خدا که حقیقت «معصیت و گناه» است نمی‌باشد، ما دلایل عقلی، روایی و قرآنی فراوانی داریم مبنی بر اینکه پیامبران معصومند و مرتکب گناه نمی‌شوند و اگر با مطالبی برخورد می‌کنیم که دلالت دارد بر اینکه انبیاء هم مرتکب گناه می‌شدند باید آن را تأویل ببریم و حمل بر گناه مصطلح نکنیم، در بخش دوم این فصل به این مسئله مهم پرداخته شد؛ و در فصل سوم آثار و موانع استغفار مورد کنکاش قرار گرفته است. ازدیاد رزق و روزی را می‌توان از مهم‌ترین آثار دنیوی و بخشش و آمرزش گناهان و ورود به بهشت را نیز می‌توان از مهم‌ترین آثار اخروی استغفار دانست. در فرازی دیگر به موانع استغفار اشاره شده است که مهم‌ترین مانع، گناه و آلودگی‌های معنوی می‌باشد، در این قسمت پس از تعریف گناه معانی واژه‌های مشابه آن مانند اثم و وزر و ... نیز آورده شد و در پایان این فصل پژوهشی درباره آثار گناه صورت گرفته است و در خاتمه موضوعاتی برای پژوهش به دانشجویان محترم پیشنهاد شده است.

کلیدواژه‌ها: غفران، توبه، انابه، اوب، عفو و صفح.

مقالات مرتبط:

ارتباط استغفار با عصمت انبیاء، جواد نجفی کانی، پژوهش دینی، زمستان 1384، شماره 12، (12 صفحه، از 377 تا 388)، (علمی _ پژوهشی).
فصول پایان‌نامه:

این تحقیق در سه فصل ارائه شده است:
فصل اول: «کلیات پژوهش»
فصل دوم: «استغفار در آیات و روایات»
* بخش اول: استغفار، شرایط و آداب آن
* بخش دوم: مراتب استغفار
فصل سوم: «آثار و موانع استغفار»
* بخش اول: آثار استغفار
  آثار دنیوی