نویسنده: شاه پیوند رضایی
استاد راهنما: محمد جنتی‌فر
استاد مشاور: عبدالصالح انتصاری
مکان دفاع: جامعه المصطفی العالمیه

امام علی (ع) شخصیتی است که نه‌فقط شیعیان، بلکه اهل سنت نیز نسبت به فضایل فراوان ایشان معترف هستند و این بدان علت است که بخش عظیمی از این فضایل در منابع آنان انعکاس یافته است. پژوهش حاضر نیز با استفاده از منابع اهل سنت به بررسی قسمتی از این فضائل پرداخته است. امام علی (ع) اولین کسی است که به رسول خدا (ص) ایمان آورد. روایات متعددی از پیامبر اسلام (ص) بر این فضیلت بزرگ تأکید نموده و شخص امام علی (ع) نیز بارها این موضوع را بیان نموده است. در عین حال که گفتار صحابه هم شاهد بر این موضوع بوده و دانشمندان اهل سنت نیز به آن اذعان نموده‌اند. یکی دیگر از این فضایل، علم بی‌کران آن حضرت است که در روایات زیادی از پیامبر و اهل‌بیت (ع)، مطرح شده و حتی ابن عباس، علم خود و همه‌ی صحابه را در مقایسه با علم امام علی (ع)، همچون قطره‌ای در برابر هفت دریا می‌داند. ویژگی‌هایی مانند آگاهی کامل از شأن نزول همه‌ی آیات قرآن، باب علوم پیامبر (ص)، برترین قاضی امت و مرجعیت علمی برای خلفای سه‌گانه و دیگران، تنها بخشی از شواهد علم بی‌کران آن حضرت است. از سوی دیگر امام علی (ع)، اسطوره‌ی شجاعت و فداکاری است؛ خوابیدن در بستر پیامبر (ص)، فاتح میدان‌های نبرد و پرچم‌داری جنگ‌ها چند نمونه‌ی گویا از این موضوع است. آن حضرت واجد ویژگی‌هایی است که شخصیت او را دارای جاودانگی و جامعیت ساخته است؛ عدالت، عفو و گذشت، موقعیت والا در بین اصحاب پیامبر (ص) از لحاظ علم و جهاد و همچنین دارا بودن ایمانی که رسول خدا آن را بی‌نظیر دانسته و صحابه نیز آن را باعظمت توصیف کرده‌اند، بخشی از قرائن این مطلب است؛ همچنین احادیثی که امام علی (ع) را جامع اوصاف بزرگ‌ترین پیامبران الهی مانند علم آدم، فهم نوح و حلم ابراهیم دانسته‌اند نیز به‌خوبی این موضوع را اثبات می‌کند.

کلیدواژه‌ها:امام علی (ع)، فضایل، اهل سنت، آیات، روایات.