چکیده:
پژوهش حاضر در راستای بیان زوایایی از زندگی فردی و اجتماعی پیامبر (ص) با سؤال اصلی: تغذیه و پوشش در دیدگاه و سیرهی پیامبر چگونه بود؟ مورد بررسی قرار گرفته؛ نویسنده با طرح سؤالهای فرعی که مشرف بر بخشها و فصول پژوهش است سعی نموده بهصورت جزئی و با عناوین خاص موضوع را پی بگیرد. از اینروی در این تحقیق، به مباحث ذیل به شیوهی توصیف و تحلیل گزارههای روایی و تاریخی عطف توجه شده است: الف) بخش کلیات به بحث تحولات فرهنگی و اقتصادی مربوط به دورهی پیامبر (ص) در زمینه تغذیه و پوشش اختصاص یافته است. ب) در بخش دوم که به بحث دیدگاه نبوی در تغذیه مربوط است به اهمیت، انواع، احکام، آداب و بهداشت و وعدههای تغذیه و خواص تغذیه و مسائل پیرامون پرداخته شده است. ج) در بخش سوم به دیدگاه و سیرهی پیامبر (ص) در زمینهی پوشش به مباحثی مانند اهمیت، ضرورت، انواع، رنگ و مسائل بهداشتی لباس عطف توجه شده است. د) هدف این پژوهش با تبیین سیره و دیدگاه دستیابی به اصول و ضوابط تغییر ناپذیر بوده است. اگرچه گاهی بهصورت مستقیم این مباحث ارائه نشده؛ بلکه جهتدهی و هدف ارائهی این ضوابط ثابت کاربردی بوده است؛ در برخی موارد به جمعبندی و تبیین اصول اشاره شده؛ مانند بحث پوشش که در پایان بهصورت دستهبندی شده بیان گردیده است؛ جزئینگری در سیره پیامبر (ص) توجه به جامعیت و جاذبههای زیبای سیرهی آن حضرت است که این پژوهش سعی داشته به گوشهای از این محورها بپردازد؛ امید است که راهی نوین فرا روی پژوهشگران و رویکردهای پژوهشی جدید درزمینهی ابعاد زندگی پیامبر عظیم الشان اسلام (ص) ایجاد کرده باشد.
کلیدواژهها:تغذیه، پوشش، سیره نبوی، دیدگاه، صدر اسلام.
فصول پایاننامه:
این تحقیق در سه بخش ارائه شده است:
بخش اول: «کلیات»
* فصل اول: نگاهی به فرهنگ تغذیه در عربستان
* فصل دوم: نگاهی به فرهنگ پوشش در عربستان
بخش دوم: «تغذیه در دیدگاه و سیره پیامبر (ص)»
* فصل اول: تغذیه در نگرش پیامبر (ص)
* فصل دوم: تغذیه در سیره نبوی
بخش سوم: «پوشش در دیدگاه و سیره نبوی»
* فصل اول: پوشش در دیدگاه پیامبر (ص)
* فصل دوم: سیره پیامبر (ص) در پوشش
نتیجه.